- 08
- خرداد
نمای شیشه ای لامل در معماری
یکی از المان های اصلی معماری مدرن، سادگی است. در واقع تزئینات خیلی کم هستند یا در خدمت بنا به کار میروند. نمای شیشه ای لامل یکی از پرکاربردترین المان ها در معماری مدرن است. چرا که در عین سادگی، هم سودمندی های خودش را دارد و هم زیباست. سطحی شفاف و صیقلی که با جلب توجه بصری ساختمان را به اثری برجسته تبدیل میکند.
نمونه های اولیه نمای شیشه ای لامل با پروفیل های فولادی ساخته میشدند که شیشه به آنها متصل میشد. بعد از لعاب یا آزبست برای عایق کردن استفاده میکردند.
اولین نمای شیشه ای لامل که در ابعاد وسیع ساخته شد، نمای ساختمان دبیرخانه سازمان ملل در نیویورک است (1952). همچنین نمونه موفق از نمای لامل را میتوان در نمای مدسه معماری باهاوس ساخته ی والتر گرپیوس (1926) مشاهده کرد. بعد از این آثار، شاهد استفاده از نمای شیشه ای لامل در کارهای معمار مدرنیست بزرگ، یعنی میس وندرروهه هستیم به طوری که این نماهای شفاف و یکپارچه از فاتورهای معماری او به شمار میرود. از اولین آثار با نمای لامل در کارهای میس وندرروهه به نمای آپارتمان های Lake Shore اشاره میشود. پس از آن در نمای ساختمان بلندمرتبه Seagram برای اولین بار نمای شیشه ای لامل در ارتفاع زیاد به کار رفت. پس از آن استفاده از آلیاژهای آلومینیوم در نمای لامل رایج شد. چرا که شکلپذیری و مقاومت بالای همزمان داشتند.
در معماری امروز امکان ساخت نما با اشکال، شکستها و خمیدگی ها میسر شده است. بنابراین معماران در طراحی با جرأت بیشتری پیش میروند و از نمای شیشه ای لامل به عنوان چاره ای برای پاسخ به تهویه، زیبایی، استقاده کمتر از انرژی و... یاد میکنند.